Logo regionálního portálu regionslansko.cz

Regionální zpravodajství

Zkušební den provizorního provozu rekonstruované školní jídelny Na Sadech ukázal, co je třeba zlepšit

Marie Vašíčková, Slánská radnice - měsíčník města Slaný
čtvrtek 21.3.2024

Ilustrační foto
Autor: pixabay

Školní jídelnu Na Sadech čeká kompletní rekonstrukce. Odstartuje již v červenci letošního roku. Celý školní rok 2024/2025 musí město zajistit náhradní provoz. Stávající tým jídelny bude využívat kuchyň 3. Základní školy, Rabasova.

 

Školní jídelna Na Sadech má až 1100 strávníků, průměrně vydá zhruba 900 obědů denně. Stravují se v ní především žáci 2. Základní školy, studenti přilehlých středních škol – gymnázia, obchodní akademie i učiliště. Stravu ale zajišťuje i řadě dalších zařízení. Zrušit výdej jídel po dobu rekonstrukce je nemožné.

„Museli jsme hledat náhradní řešení. Příprava jídel se přesune do kuchyně 3. Základní školy, kterou jsme při minulé rekonstrukci na zvýšený počet jídel připravili. Výdej se přesune do Městského centra Grand. Čeká nás velmi náročné období. Jednak se kuchařky obou jídelen musí naučit spolupracovat ve sdílené kuchyni, jednak musíme Grand přizpůsobit výdeji, přitom se nevyhneme narušení jeho běžného provozu. Navíc musíme zajistit plynulou přepravu kuchařek i hotových jídel. S pracovním týmem složeným z vedoucích obou jídelen, zástupců Grandu a zástupců odboru správy majetku pracujeme na vyřešení všech problematických bodů,“ vysvětluje Petra Svátková, vedoucí Odboru školství Městského úřadu Slaný.

Jak by takové společné vaření mohlo vypadat, to si kuchařky vyzkoušely v rámci jednoho testovacího dne. Pro strávníky jídelny Na Sadech připravovaly 120 litrů polévky a 850 holandských karbanátků s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Celý zkušební den vedl profesionální kuchař-poradce Michal Štorek ze společnosti TeS z Chotěboře. S přepravou gastrovybavení i potravin a hotových jídel pomáhali dva zaměstnanci Technických služeb Slaný. Ty poskytly k přepravě i vozidlo.

Zkušební provoz odhalil v celém procesu několik slabin, se kterými se musíme vypořádat. Například jsme se rozhodli, že po celou dobu rekonstrukce budeme v Grandu vydávat pouze jeden pokrm – polévku a hlavní jídlo, případně salát/ovoce. Dále jsme zjistili, že musíme nakoupit více banketových vyhřívaných skříní. Plánovali jsme koupit tři, nyní víme, že jich potřebujeme pět. A nakonec nás čeká řešení efektivní přepravy. Ukázalo se, že potřebujeme vozidlo s plošinou nebo jiným zdvižným zařízením, navíc s kapacitou pro 4–6 cestujících,“ uzavírá Petra Svátková.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele Slánské radnice - zpravodaje města Slaný, titulek je redakční, foto ilustrační.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama