Logo regionálního portálu regionslansko.cz

Regionální zpravodajství

Šéfkuchař Václav Bodnár učil slánské budoucí kuchaře připravovat sushi a další speciality asijské kuchyně

Lucie Vargová, Slánská radnice
sobota 20.4.2024 | aktualizováno 24.4.2024

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia

V rámci projektového dne se žáci 1. a 2. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník seznámili s přípravou asijské kuchyně a sushi. Projektový den připravila a vedla Helena Hortová, vedoucí učitelka odborného výcviku, vzácným hostem byl pan Václav Bodnár, šéfkuchař společnosti Dnata, která pro cestující leteckých společností denně připraví tisíce velmi chutných pokrmů.

 

Pan Bodnár během workshopu žákům nastínil, co obnáší práce v gastronomii a jak dobře si vybrali obor. Také je seznámil se svou kariérní dráhou a motivoval je k dalšímu rozvoji.

Na úvod pan šéfkuchař seznámil žáky s potravinami, které se používají především v asijské kuchyni. Například miso pasta, teriyaki omáčka, sezamový olej, sake, edamame, řasy wakame, oiji okurky a další.

Žáci pod jeho vedením připravili například polévka misoshiru, podávanou s tofu, řasou wakame a shitake marinovanými v sezamovém oleji. Smaženou tresku s Pao Jiao omáčkou a opečený rib eye s bulgogi omáčkou. Oba pokrmy byly doplněny miskou rýže zdobené edamame a opraženou řasou furikake nori. Další přílohou byl diakon salát s mrkví a salát z oiji okurek.

Žáci se za přísných hygienických předpisů učili připravit sushi. Základem byla práce s řasou nori, používání rýžového octa, jak poznat zralé avokádo, proč se používá wasabi pasta a nakládaný zázvor. Také se od pana Bodnára dozvěděli plno užitečných rad při práci s čerstvým lososem, tuňákem a krevetami.

Žáci se učili připravovat MAKI ROLLS s lososem a okurkou, nebo tuňákem a avokádem, NIGIRI s flambovaným lososem přelitým teriyaki omáčkou a pikantní majonézou, NIGIRI s krevetou, CALIFORNIA ROLLS s tuňákem a tobiko kaviárem, TEMOKI s uzeným lososem a GUKAN s keta kaviárem.

Velice panu Václavu Bodnárovi děkujeme, že si pro žáky připravil tyto úžasné pokrmy, ze skvělých, čerstvých surovin a především, že se s nimi podělil o kousek sebe. Velice si vážíme letité spolupráce s naší školou.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele Slánské radnice - zpravodaje města Slaný, titulek je redakční, foto ilustrační.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama